Bli medlem →

Året 2021 - En motbakke med framgang

  • Skrevet

Året 2021 har vært en prøvelse for hele verden, men i Frøya Basket har det vært mye å glede seg over. Alt fra bronse i serien, stor medlemsvekst og ikke minst mange prosjekter gir all grunn til å følge godt med på Frøya i 2022.

Året 2021 må egentlig starte i 2020, når sesongen begynte. Ligalaget ble spådd i bunnen av tabellen. Foran tomme tribuner gikk derimot Baard Stoller til verks med tidenes yngste Frøyalag. Anført av en strålende Devin Gilligan og Ljubomir Campara. En meget imponerende sesong som dessverre ble stoppet på grunn av corona. Sluttresultatet ble en bronsemedalje, en sterk prestasjon av ligaens yngste lag. Devin Gilligan endte opp som MVP, og årets rebounder, samtidig som Baard Stoller fortjent vant årets trener for femte gang i karrieren. I tillegg ble Ljubomir Campara tatt ut på all-star laget.

Over det siste året har klubbene i alle idretter i Norge sett massive endringer i medlemstall på grunn av manglende muligheter for treninger, kamper og sosialisering. Hos Frøya derimot har medlemmene vært lojale, og klubben kan se tilbake på 2021 som ett år hvor klubben økte medlemstallene med hele 150 nye herlige basket entusiaster! Mange av disse er jenter, og klubben nærmer seg 350 aktive basketspillere.


Prosjektene i Frøya Basket

Frøya basket har hatt få jenter i klubben de siste årene, og i samarbeid med Sparebanken vest og Bergen kommune jobber nå Frøya hardt med å endre dette. Året 2021 har vært et bra år for jentebasketen i Frøya.

Jentegruppen som bestod av tre jenter i starten er nå nærmere 20 spillere som er aktive på treninger, og viser stor interesse for basket. Etter å ha kun startet opp for ett år siden har nå de to jentelagene i JU13 og JU14 ligaen gjort det bra. JU13 laget har bare tapt en kamp, og ligger på andreplass i sin serie, mens U14J har tapt to av syv kamper og ligger på tredjeplass i sin serie.

Mot slutten av sesongen også skal Frøya arrangere finalespillet for Firi-ligaen Kvinner.

Nanobasket er et ganske nytt konsept i Norge, og som alltid er Frøya med på innovasjonen og var med på å starte nanobasket i Norge. Barn mellom tre og seks år kan leke med basketballen, samtidig som de får leke og ha det gøy. I Frøyahallen er det omtrent utelukkende glede og morro når barna herjer

– Nanobasketen i år har vært utrolig givende. Barna og foreldrene/foresatte er alltid blide og engasjerte, og alltid klar for å prøve seg på hva enn det er vi i trenergruppen har planlagt. Samtidig er det ikke alltid uten utfordringer. Uforventede situasjoner, restriksjoner og sykdom er noe av det som til tider har gjort jobben hakket vanskeligere. Dette blir allikevel ikke et stort problem, ettersom vi har et såpass kompetent og løsningsorientert trenerteam, samt forståelsesfulle og hjelpsomme foreldre og foresatte, sier trener Jarand Tveito før han legger til:

– Vi har i løpet av året sett stor utvikling blant barna, både i form av basketball og motorikk, men også sosialt. Dette utfordrer oss til å stadig se hva vi kan gjøre for å hjelpe utviklingen deres enda mer. Denne utviklingen er også noe som driver oss, ettersom vi virkelig kan se hvilke rolle vi som trenere har.

Nanobasketen har altså vært et klart høydepunkt i året som har gått!


På høsten startet Frøya også opp skolebasket. Ett gratistilbud for 2-7.klassinger som ønsket å spille basketball rett etter skoletid. Med på prosjektet har flere av Firi-spillerne vært med. Spiller har utelukkende positive opplevelser fra de unge. Frøya er blant de ti klubber som er med på inklubasket-prosjektet sammen med NBBF. Her jobber klubbene med å skape større interesse for basket blant barn og unge. Prosjektet er kommet godt i gang, og ser positive effekter.

– Skolebasket i år har vært en veldig god opplevelse. Det er en fin måte å skape relasjoner og introdusere basket for flere unge. Det gir også muligheten til å gjøre basketmiljøet i Norge enda større.

Unge ledere

Hos Frøya jobbes det også med prosjektet ungt lederskap. Her har åtte til ti spillere under 19 år fått muligheten til å få en trener/lederutdanning gjennom NIF/NBBF. I tillegg får de muligheten til å praktisere utdanningen i klubben, ved å lede yngre lag, samtidig som de får Baard Stoller som veileder og mentor.

Blant de som har fått være med i år er Christopher Dalland som blant annet trener på nanobasketen. Dalland hadde dette å si når han i høst ble tildelt Allente stipendet.

– Det går stort sett bare i basketball, og så skole da. Ungt lederskap er et program hvor Frøya dekker trenerutdanning, og får vi coache yngre lag. Det å veilede andre, lære andre er noe jeg definitivt kunne holde på med.


U11 og U12 guttene i Frøya har startet opp i høst, og interessen har bare blitt større og større. Sterkt ledet av Burak Kizilirmak og Jørgen Lamo har vennegjengen som var med i starten bare blitt større. Nå er treningsgruppen ofte ti spillere eller mer på treningene, men det er enda plass til flere.

– I starten gikk vi fra en liten vennegjeng, som bare inviterte flere og flere venner, så det ble en liten dominoeffekt. Det startet fra en skole og så bare gikk det videre, sier trener for Gutter 11 Burak Kizilirmak.

Spennende framtid

Foran 2021-2022 sesongen var Frøya sitt Firi-lag igjen spådd mot nedre halvdel av tabellen etter å ha mistet flere av stjernene. Men i det årstallet vipper 2022 så er Frøya på en 2.plass og for alvor med i toppen av tabellen også denne sesongen. Coach Stoller oppsummerer året 2021 på denne måten.

– Vi har klart å spille bra nok til at vi har fått med oss en 12-3 record halvveis. Vi kan ikke være misfornøyd, men vi har variert litt i prestasjonene våre. Inn i 2022 blir det viktig å bli mer stabile rundt toppnivået vårt. Ligaen er jevn, og mange lag ser bra ut. Det kommer til å bli en spennende avsluntning.

Det er derimot ikke bare seniorene som imponerer. U19-laget leder for øyeblikket serien her i region vest. Laget til Ferrales gikk også gjennom NM-kvalifiseringen her hjemme i Frøya Arena som nummer en i vest. Nå skal laget til Oslo i april og kjemper om å bli NM mestere. Noe som betyr at fremtiden i Frøya Basket er meget lovende! I tillegg skal også U19-gjengen til Södertalje i Sverige for å delta i Scania cup som regnes som uoffisielt nordisk mesterskap.

Vi ønsker å takke alle medlemmer, støttespillere, frivillige og motstandere for et artig men utfordrende 2021. Vi gleder oss til 2022 🏀