Bli medlem →

Drømmejakteren fra Fyllingsdalen

Karamo har så langt hatt en lang og innholdsrik basketkarriere. Den 203cm høye Fyllingsdølen har i løpet av sin tid som proffspiller registrert minutter i Romania, Hellas, Kypros, Canada og Spania. Før proffkarrieren sikret han seg legendestatus på North Carolina Central Eagles da universitet for første gang kvalifiserte seg til NCAA March Madness. Med sine fire år på NCCU er han også regnet som den mestvinnende spilleren i skolens historie.

Starten

Det mange ikke vet om Karamo er at han snakker flytende svensk. Karamo ble nemlig født på Risinge Sykehus i Sverige. I Risinge bodde Karamo sammen med sin mor(Sainabou) og storebror(Cham). Men da Karamo fylte fem bestemte Sainabou for å ta med seg sine to sønner og flytte til skyggesiden, Løvstakken. Etter fem år på Stakken gikk turen videre til Fyllingsdalen. I Dalen fikk Karamo endelig sin introduksjon til Frøya og organisert basketball.

Under sin tid med aldersbest basketball var Karamo dominerende. Tre norgesmesterskap der han ble kåret til MVP to ganger, samt en notering som All-Star under Nordiskmesterskap for landslag i 2009. Mye av æren for dette gir han Kristian Høst. Coach Høst ga Karamo et allsidig fundament med ferdigheter som han kunne bygge på resten av karrieren. Det allsidige fundamentet er noe som gjør Karamo til den spilleren han er i dag, nemlig en Forward/Center som er trygg med ballen samtidig som han kan skape for seg selv og andre.

Bilde er tatt av ukjent fotograf fra BA


Karamo nevner også Terje Osland som en viktig bidragsyter. Terje la forholdene til rette med å arrangere treninger, turneringer og sosiale sammenkomster for laget. Dette skapte et samhold i spillergruppen som fortsatt eksisterer til den dag i dag.

"Utviklingen hans til å bli den klassespilleren han har blitt skjedde ikke over natten, men den egenskapen jeg alltid har respektert mest er hvordan han kan ha sine egne mål uavhengig med laget, mens samtidig være den lederen for laget på trening, i kamp og på fritid. En leder som forventer mye av deg og pusher deg, men som også gir deg tillit og tro på egne ferdigheter. Husker når han ble en større og større faktor på laget at det var uvanlig at en som var året yngre enn oss hadde en slik tilnærming til det hele og et slikt mindset." Tildligere lagkamerat, Nicholas Anthony Phillip.

"Jeg har kjent Karamo hele livet mitt og spilte sammen med han i en sesong. Jeg har aldri sett en person med så mye pågangsmot og han har en vinner mentalitet som er helt ubeskrivelig. Selvom han er yngre enn meg har jeg lære mye fra han og er veldig takknemlig for det." Millah Kombat.

USA og college

Collegebasket var hele tiden målet for Karamo. Men veien til den store drømmen var lang og til tider tøff. Etter en sterk debutsesong i BLNO bestemte Karamo seg for å ta steget videre til USA og Queen City Prep i Charlotte, North Carolina. Dette skulle vise seg å bli en stor utfordring med mange nye inntrykk.

- Tiden på Queens City Prep var veldig utfordrende for meg. Store mengder med trening, masse reising, og spilling foran universiteter. Vi fikk nudler og havregrøt til mat nesten hver dag. Det var en øyeåpner når jeg bodde med en lagkamerat som aldri hadde hatt en seng før. Og at dette var sjansen hans for å få scholarship og at det skulle bli noe ut av han.

Det tøffe året på Queen City Prep ga Karamo mye, men viktigst av alt ga det han muligheten for fullt stipend de neste fire årene på drømmeskolen, North Carolina Central University.

- Jeg dro på official visit, og det føltes bare riktig. Treneren, spillerne og hele skolen. Fikk dratt på kamp og opplevd atmosfæren under kamp og den var helt vill!

Under de fire årene gjorde Frøya-gutten det usedvanlig bra. Freshman og Sophomore året var preget av korte innhopp, men med stigende tillit etter flere sterke prestasjoner og masse utvikling.

Tålmodighet og hardt arbeid var viktige faktorer som gjorde at Karamo fikk en større rolle og ble en del av startfemeren under sitt tredje år på skolen. Dette året skulle også gi han en unik mulighet som få nordmenn tidligere har fått, nemlig å spille i NCAA March Madness. March Madness er collegebaskets årlige høydepunkt og blir fulgt av flere millioner mennesker rundt omkring i verden. Her gikk dessverre Karamo og resten av lagkameratene på et surt tap mot Iowa State. Tross tapet viste Karamo seg frem med 16poeng på 7 av 11 skuddforsøk. Men sesongbeste i poeng og skryt fra selveste Steve Kerr trøstet lite, for målet til den norsk-svenske gambieren er alltid å vinne.

Under hans tid på NCCU ble det mye vinning for Karamo. Han står nå registret som den mestvinnende spiller i skolens historie etter å ha vunnet i 71,6% av kampene han spilte, med totalt 86 seire(!!).

- Tiden min på NCCU gjorde meg til den mannen jeg er i dag. Jeg fikk vært med på masse og bygget relasjoner der som jeg kommer til å ha for resten av livet mitt.


Proffkarrieren

I 2015 bestemte Karamo seg for å signere en kontrakt med den rumenske toppklubben U-BT Cluj Napoca. Etter dette oppholdet i Romania har han spilt for både lag i Hellas, Canada, Kypros og Spania x4.

- Profflivet krever mer ut av deg enn det jeg hadde trodd...før jeg ble proff trodde jeg at det kom til å være lett og bare spille basketball for lønn.. Alt du gjør nå har en effekt på hvordan du presterer. Søvn, diet, egentrening, hvem du omgär deg selv med osv.

I dag spiller han for Palma hvor han snitter 31.8 minutter med 11 poeng, 8 returer og 3 målgivende pasninger per kamp. Palma spiller i LEB ORO som er nest høyeste nivå i Spania etter ACB.

Fjorårets sesong spilte Karamo for San Sebastián Gipuzkoa BC. Her var han sterkt delaktig i å sikre opprykk til Liga ACB og seier i Copa Princesa de Asturias, noe som er en usedvanlig solid prestasjon for en nordmann.

- Høydepunkter i proffkarrieren er vel å spille i den greske toppligaen og å starte mot Olympiacos. Triple double mot champions league lag for å sende oss til Final Four i sluttspillet på Kypros. Også selvfølgelig å vinne serien og cupen i leb gold.

Karamo dunker inn to poeng etter en sterk baseline drive. Bildet er tatt under fjorårets sesong med GBC.


Forbilde for ungdom

Basketball er jobben til Karamo, så derfor må han selvfølgelig investere mange tusentalls timer i trening. Men selv før han ble profesjonell har han lagt utallige timer ned i hallen, vektrommet og på løpebanen. Det er tross alt dette som har satt han i den posisjonen han er i nå. Og nettopp dette er budskapet han tar med seg til Bergen og Frøya Arena hver eneste sommer.

Karamo gir ungdommene i klubben et forbilde med gode moraler og et godt hjerte. Samtidig er han et bevis på at det faktisk er mulig å oppnå barndomsdrømmene sine så lenge man jobber hardt nok for det.

"Karamo er en uvurderlig bidragsyter for oss når han er i Bergen på sommeren. Både som trener på klubbens basketskoler og som deltaker på ligalagets treninger deler han sin kunnskap med alle. Karamo er en leder – og han viser vei for klubbens unge spillere både på og utenfor banen."Baard Stoller.

Vi i Frøya er utrolig stolt av å kunne kalle Karamo en av våre. Han har i årevis veiledet og inspirert barn og ungdom på Melkeplassen. Dette er vi utrolig takknemlig for. Tusen takk for at du representerer klubben på den måten du gjør!